Begeleiding bij stress op werk

Wanneer is het te veel stress?

Het ervaren van stress op werk is normaal. Bij werk komen namelijk vaak verantwoordelijkheden en taken die we af moeten hebben. Lichte positieve stress kan helpen om meer focus te hebben voor werk en ook de drive te hebben om iets af te maken. Deze stress neemt daarna snel af. In de huidige maatschappij staan veel mensen echter voortdurend onder stress en komt daar ook nog bij dat er weinig ontspanning is. Als de negatieve stress te lang duurt kan dit nadelige gevolgen hebben voor lichaam en geest. Maar wanneer is er te veel of te lang sprake van negatieve stress? Dit kan per persoon verschillen.

Juist in deze maatschappij kan het steeds moeilijker zijn om problematische stress serieus te nemen. Er wordt steeds meer van ons gevraagd.

Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Het is daarom ook niet gek dat het aantal gevallen burn-out per jaar aanzienlijk toeneemt. Denk hierbij aan te veel werktaken binnen het aantal uur dat je werkt hebben, slechte sfeer op de werkvloer, of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en weinig mogelijkheden om te sparren. Maar naast werk kan je ook nog in de privé stress ervaren zoals alleenstaande ouder zijn, kinderen die veel aandacht vereisen, mantelzorger zijn etc. Ook heb je nog de eisen die je jezelf kan stellen, zoals genoeg met je vrienden/vriendinnen af moeten spreken en naar de sportschool moeten gaan om fit te blijven. Het kan op een gegeven moment voelen alsof de stress erbij hoort en er ook geen andere optie is om minder stress te ervaren. Mogelijk denk je “nog heel even doorzetten, en dan wordt het straks beter/rustiger”

Als negatieve stress te lang aanhoudt..

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. Het heeft zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen. Stress wordt van individu tot individu verschillend ervaren. Sommige vormen van stress zijn positief. Als stress niet in het belang van een persoon is en als nare ervaring wordt gezien, spreken we van negatieve stress.

Als de negatieve stress te lang duurt kan dit nadelige gevolgen hebben voor lichaam en geest: een jachtig gevoel ervaren, hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen, maagzweer, hart- en vaatziekten. Ook kan er nervositeit ontstaan, overspannenheid, depressie, burn-out en angststoornissen.

Zolang spanning en ontspanning in balans zijn en deze elkaar afwisselen gaat het goed. Als de spanning echter te lang aanhoudt blijft de boog te gespannen, en te lang. Dit kan tot nog hogere spanning leiden en ook tot vaker en sneller spanningen. De rek gaat eruit en de veerkracht neemt af. Overspannenheid kan het gevolg zijn. Stress kan ook chronisch worden en tot lichamelijke of geestelijke spanning en ziekte leiden

Heb ik hulp nodig?

Sta stil bij de volgende vragen om voor jezelf te bepalen of je hulp nodig hebt:

  • Ervaar jij regelmatig of zelfs continu een gejaagd gevoel?
  • Ben je vaak emotioneel of dat je sneller emotioneel kan zijn?
  • Heb je een korter lontje?
  • Ben je veel moe?
  • Heb je last van eetbuien of juist geen eetlust?
  • Ben je meer opzoek naar verdoving, omdat dat de enige manier van ontspanning lijkt te zijn?
  • Heb je regelmatig last van gekke onverklaarbare pijntjes/ vage lichamelijke klachten?
  • Heb je een hyperfocus of juist last van uitstelgedrag?
  • Kan je moeilijk ontspannen, rusten, en/of slapen?

Als je op veel van deze vragen ja antwoord, dan is de kans groot dat je te veel stress ervaart.

Langdurige negatieve stress kan leiden tot overspannenheid en zelfs een burn-out. Bij overspannenheid en burn-out heeft je lichaam zodanig veel negatieve stress ervaren dat je uitvalt. Je bent vaak lichamelijk uitgeput, kan jezelf nog moeilijk activeren, en hebt mogelijk weinig focus.

Met onze begeleiding willen we overspannenheid en een burn-out voorkomen.

Al de diagnose overspannen of burn-out?

WijDoen ziet de mens achter de cliënt

Wat doen wij anders?

Oorzaak goed in kaart brengen

Vooronderzoek is volgens ons de basis van een goed traject. Door eerst helder te krijgen waardoor te veel negatieve stress is ontstaan, geeft die aanknopingspunten voor het coachtraject.

Meer dan alleen klachtenreductie.

Wij bekijken de klachten breder dan alleen ontspanningsoefeningen mee te geven. Doordat wij de oorzaak helder in kaart hebben gebracht, kunnen wij hier ook gerichte coaching op toepassen.

Traject is verschillend per individu

Ieder mens is uniek, en iedereens situatie is uniek. Wij kijken naar alle factoren die van invloed kunnen zijn op de klachten, zowel werk als privé.

Wij helpen de grip op iemands leven terug te vinden, zodat hij of zij weer zelfrespect en zingeving ervaart, met een goede balans tussen uitdaging en ontspanning.

Boek eenvoudig een terugbelafspraak

of

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.