Picture of Roelien van der Veen

Roelien van der Veen

Betekenisvol weer aan de slag

Een jaar geleden ontmoette ik mijn client. Het was 15 jaar geleden dat hij een beroerte had en hij was op zeker moment weer aan de slag gegaan in een veel van hem eisende baan. Volgens eigen zeggen ging hij altijd maar door, ging over zijn grenzen, had nauwelijks sociale contacten en nam af en toe een dag vrij om ‘bij te komen’. Hij kreeg meerdere medische klachten waar hij ook veel last van had.

Hij stond 24 uur per dag op ‘aan’, camoufleerde zijn klachten weg, kon niet zien wat er aan de hand was, overschatte zichzelf en ontkende wat zijn lichaam en ZIJN aan signalen afgaven. Op een gegeven moment ging het niet meer en kwam hij thuis te zitten.

Hij miste -als bevlogen mens- echter zijn werk en verlangde naar zingeving. Tegelijkertijd waren er ook vragen als hoe ga ik met mijn energie om, hoe zorg ik dat mijn accu niet leeg raakt, hoe geef ik opnieuw structuur aan mijn leven, kan ik mijn situatie accepteren en hoe ga ik om met mijn nu onzekere toekomst? En het verdriet dat daarmee gepaard gaat?

We gingen eerst aan de slag in een UWV re-integratie traject genaamd ‘participatie interventie’. Mijn collega-neuropsycholoog nam de Neuropsychologische Intake af waaruit onder andere tips en tools voor de klant en mijn coaching naar voren kwamen. Mijn klant ervoer hierdoor veel erkenning voor zijn klachten en zijn situatie. Een onderdeel van het re-integratieplan was onder andere te werken aan een betere fysieke fitheid en meer grip krijgen op zijn energiehuishouding. Hij ging buitenshuis sporten in een redelijk prikkelarme omgeving, kluste in huis en hanteerde door de week meer structuur. En we spraken over zijn situatie en dat meneer ook dingen ‘mag’ en mild naar zichzelf mag zijn.

In het hiernavolgende re-integratie traject ‘maatschappelijke deelname’ zijn we aan de slag gegaan met het zoeken naar een activiteit buitenshuis. We zochten naar vrijwilligerswerk dat bij hem past en wat haalbaar is, het liefst dicht bij hem in de buurt. Centrale uitgangspunt was: waar krijgt meneer energie van en waar wordt hij blij van?

Mijn client is terecht gekomen op een plek die hem helemaal past. Buiten, waar weinig prikkels zijn, en werken in de natuur en met dieren. Ook werkt hij nog een keer per maand voor een andere natuurstichting, hij denkt mee over vergroening in de stad.

Hij vindt het erg fijn om weer betekenisvol aan de slag te zijn en probeert zijn vrijwilligersuren heel langzaamaan uit te breiden. Aandachtspunt blijven zijn grenzen maar meneer is zich daar nu terdege van bewust en er moet natuurlijk ook energie overblijven voor zijn gezin en huishouding.

Ik was vorige week bij hem op ‘werkbezoek’. Zowel hij als zijn begeleider waren erg tevreden. Mijn klant heeft een overzichtelijk weekritme, is fysiek in de weer, heeft doelen en voelt zich ertoe doen. En hier word ik als coach dan ook heel blij van, dit is een mooi resultaat!

– Roelien van der Veen, coach bij WijDoen

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.