Picture of Karin Folkersma

Karin Folkersma

Breuk in de levenslijn

Voor een patiënt met NAH of chronische pijn na bijvoorbeeld kanker kan er een breuk ontstaan in de levenslijn, zowel letterlijk als gevoelsmatig. De patiënt is voor langere tijd hard aan het werk om te revalideren en te re-integreren.

Een breuk in de levenslijn, zowel letterlijk als gevoelsmatig

Voor een patiënt met NAH of chronische pijn na bijvoorbeeld kanker kan er een breuk ontstaan in de levenslijn, zowel letterlijk als gevoelsmatig. De patiënt is voor langere tijd hard aan het werk om te revalideren en te re-integreren. De Wet verbetering poortwachter voorziet er in, dat iemand twee jaar de tijd krijgt om te re-integreren bij een werkgever. Die tijd is relatief kort als we kijken naar wat iemand allemaal doorstaat tijdens een heftige periode van ziekte, of de nasleep hiervan.

Durf ik eerlijk mijn verhaal te doen naar een nieuwe werkgever en hoe gaat deze reageren?

Momenteel ondersteun ik een cliënt, die re-integreert in een tweede spoor traject. Want als re-integreren bij de eigen werkgever niet haalbaar is, wordt er gestart met het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Voordat de cliënt toe was aan oriënteren op de arbeidsmarkt, het optimaliseren van een cv, en het schrijven van een sollicitatiebrief, merkte ik dat er eerst tijd nodig was voor iets anders. Tijd om te onderzoeken: Wie ben ik nu? Wat neem ik mee uit mijn verleden en waar liggen nu mijn kwaliteiten, maar ook mijn beperkingen? We zijn samen vragen gaan onderzoeken als: Durf ik eerlijk mijn verhaal te doen naar een nieuwe werkgever en hoe gaat deze reageren? Heb ik zelf al wel aanvaard, dat ik niet meer degene ben, die ik altijd was? Ben ik daar open over, en kan en durf ik mijn verdriet over mijn verlies toe te laten?

Ik zie een moedig proces waar de cliënt door heen gaat, wat zeker niet gemakkelijk is, maar wel een heel mooi proces om te mogen begeleiden. In plaats van een meer standaard sollicitatie, waarbij de cliënt zelf ook niet goed raad weet met hoe omschrijf ik mezelf, zie ik een cliënt die beetje bij beetje haar nieuwe Ik aan het omarmen is. De krampachtigheid maakt plaats voor openheid. De cliënt weet steeds beter waar zij staat en voelt zich steeds meer in haar kracht komen. Vanuit daar is de weg naar een nieuwe baan in elk geval háár weg en niet alleen maar de weg zoals deze bepaald is in de Wet verbetering poortwachter.

Wat een mooie weg om op mee te mogen wandelen.

Karin Folkersma – Re-integratie coach WijDoen

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.