Picture of Elaine

Elaine

Meer hulp met re-integreren bij overspannenheid en burn-out

Als je een burn-out hebt, dan ga je vaak naar de psycholoog of een burn-out coach. Maar krijg je ook goede begeleiding op werk?

Wanneer iemand uitvalt met overspannenheid of een burn-out loopt de route meestal dat iemand bij de huisarts komt en vervolgens wordt doorverwezen voor behandeling bij een psycholoog. Wat wij echter regelmatig horen is dat er niet altijd ook begeleiding vanuit werk wordt ingezet. De behandeling en gesprekken die iemand voert vinden met name met iemand plaats die niet in contact staat met de werksituatie. Dit terwijl overspannenheid en burn-out vaak met werkgerelateerde onderwerpen te maken heeft. Een conflict op de werkvloer, een te hoge werkdruk, onduidelijke werktaken, in combinatie met persoonlijke eigenschappen waarin iemand bijvoorbeeld moeilijker zijn eigen grenzen kan aangeven, pleasegedrag heeft, of perfectionistisch is.

Zodra iemand weer kan beginnen met re-integreren is het erg belangrijk dat er ook zicht is op de werkgerelateerde onderwerpen die van invloed zijn (geweest) op de stress. De werkgever en collega’s kunnen hier zicht op hebben, maar dat is lang niet altijd het geval, plus in sommige gevallen is er ook sprake van een verstoorde werkrelatie. Daarbij komt dat iemand meestal niet volledig open wilt zijn over de psychosociale oorzaken van de burn-out. Dat is namelijk privé.

Een re-integratiecoach mét kennis over zowel de werkgerelateerde oorzaken bij een burn-out, als ook de psychosociale oorzaken van een burn-out heeft een grote meerwaarde. Deze kan namelijk ondersteunen in de communicatie met de werkgever en de te nemen stappen in de re-integratie. Zo kan er naast de behandeling van de psycholoog juist aanvullende begeleiding komen door iemand die samen met jou en je werkgever de re-integratie vormgeeft. Het betekent namelijk niet dat wij een externe psycholoog niet nuttig vinden, sterker nog dat raden wij juist aan. Het is volgens ons niet of of, maar en en. Het wordt zo een mooie samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.