Ruim 1 jaar geleden leerde ik Sabina kennen als een leergierige en zelfbewuste vrouw. Ze stond toen aan het begin van het re-integratietraject Werkfit. Sabina kampte nog altijd met restklachten die te herleiden zijn uit haar medische verleden. Hierdoor heeft ze met name om te gaan met vermoeidheid, cognitieve- en overprikkelingsklachten.
Sabina is niet vies van hard werken, wat meteen ook het onderwerp van gesprek werd. Want hoe kwam het toch dat ze zo vaak over haar grenzen ging? Zeker gezien de beperkingen waar Sabina mee moet leven was het van belang om niet over haar grenzen te gaan en tegelijkertijd te onderzoeken wat haar (positieve) energie geeft. Om zodoende de energiebalans te herstellen. Een goede energiebalans is een basisbehoefte. Voor Sabina was het daarom in eerste instantie nodig om in rustig vaarwater terecht te komen en van daaruit weer stappen te maken.
Gedurende de wekelijkse gesprekken kwam naar voren dat Sabina eigenlijk altijd al de wens heeft gehad om in de zorg te gaan werken. Tot op heden had ze de carrièreswitch eigenlijk nooit durven maken. Nu voelde ze dat het tijd was om aan deze wens gehoor te geven. Het was een mooi inzicht dat leidde naar een bijzondere zoektocht.
Al snel stuitte Sabina op een advertentie voor Gastvrouw op locatie bij Zorggroep Almere. Er was toen net een nieuw woonzorgcentrum geopend genaamd Flora, een gebouw dat (toen nog) midden op het Floriadeterrein staat. Gastvrouw zijn, is niet wat Sabina ambieert, toch ging zij open-minded het gesprek aan. Als er niks uit zou komen, dan was ze in ieder geval een ervaring rijker. In het sollicitatiegesprek met de vrijwilligerscoördinator werd al snel duidelijk dat zij Sabina als woongroep ondersteuner wilden inzetten. Dat was even schakelen maar daar had zij wel oren naar.
Allereerst twijfelde Sabina of dit werk wel passend zou zijn, gezien haar beperkingen. Met veel moed en door het in de praktijk te onderzoeken, kwam Sabina er achter dat de functie passend te maken is naar haar belastbaarheid.
Nadat men had ervaren hoe alles verliep, werd Sabina gevraagd om te komen werken als Activiteitenbegeleidster. Als ik zie hoe Sabina met veel compassie, empathie en een vleugje humor met de bewoners omgaat, kan ik alleen maar denken: “Dit werk is haar op het lijf geschreven”. Zij heeft haar plek gevonden. Als zij aan het werk is straalt ze en dit werpt zijn vruchten af op de bewoners. Naast dat dit werk haar ook wel energie kost, geeft het haar ook energie.
– Inge Janssens, re-integratiecoach WijDoen