Informatie voor cliënten

Je hebt zelf niet-aangeboren hersenletsel, Long Covid, chronische (pijn) klachten, of kanker gehad, wat nu?

Wanneer je geconfronteerd wordt met lichamelijke en/of psychische beperkingen door niet-aangeboren hersenletsel (NAH), kanker, Long-Covid, of chronische (pijn)klachten kan je toekomst er ineens heel anders uit zien. Je leven is veranderd. Een emotionele achtbaan en ontdekkingsreis om jezelf opnieuw te ontdekken. Mogelijk ben je de grip verloren en kan de stap naar re-integratie groot zijn. Wij helpen jou om weer grip op jouw leven te krijgen, waarbij zelfkennis, zelfvertrouwen en zingeving voorop staat. Het gaat om jou en hoe jouw toekomst weer ingevuld kan worden. 

Wanneer kunnen jullie mij begeleiden?

  •          Ik ben werkzaam bij een werkgever.

Wanneer je werkzaam bent bij een werkgever is het mogelijk om via jouw werkgever een re-integratiecoach in te schakelen. Aan jouw werkgever of bedrijfsarts kun je navragen wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Je kan natuurlijk ook met ons contact opnemen, en dan kunnen wij meedenken en eventueel contact opnemen over de mogelijkheden. Indien wij jou mogen begeleiden zijn er twee verschillende re-integratietrajecten. Wij begeleiden jou terug in je huidige werk, of wanneer dit niet meer mogelijk is zoeken we naar een gepaste plek elders. Er wordt dus een keuze gemaakt tussen een 1e spoor- of 2e spoortraject.

o    1e spoortraject

Bij een 1e spoortraject word je begeleid om terug te keren naar je huidige werkgever. Indien mogelijk is dit in jouw oude functie, maar dit kan ook een andere functie zijn binnen het bedrijf. De meeste mensen starten in het eerste ziektejaar met een 1e spoortraject. Wij kijken hierbij samen met jou, jouw collega’s, en jouw werkgever naar alle mogelijkheden die er zijn. Als dit niet meer mogelijk is, wordt er een 2e spoortraject ingezet. Dit loopt soms tegelijk met een 1e spoortraject. Het komt ook voor dat direct al wordt besloten dat een 1e spoortraject niet meer mogelijk is.

o   2e spoortraject

Als er door de beperkingen er geen re-integratiemogelijkheden zijn bij jouw huidige werkgever, wordt er een 2e spoortraject ingezet. In dat geval helpen wij jou om een gepaste plek te vinden bij een andere werkgever.


  •         Ik heb een uitkering bij het UWV. 

Wanneer je in de ziektewet zit en geen baan hebt, kun je re-integratiebegeleiding krijgen via het UWV. Welk traject passend is voor jou ligt aan jouw beperkingen en situatie. De trajecten die wij begeleiden zijn modulaire re-integratiediensten en Werkfit-trajecten.

o   Modulaire re-integratiediensten

Deze zijn gericht op het activeren van activiteiten binnen en buitenshuis, het verhogen van jouw fysieke en psychische weerbaarheid, het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit, en het krijgen van inzicht in jouw mogelijkheden. Daadwerkelijk re-integreren is dus een te hoog gegrepen stap. Het doel is om meer grip te krijgen op jouw situatie en langzamerhand meer activiteiten te ondernemen. Mogelijk is hierdoor de stap naar re-integreren dichterbij gekomen.

o   Werkfit-trajecten

Deze trajecten zijn gericht op het in kaart brengen van jouw belastbaarheid. Vaak is de belastbaarheid beperkt, waardoor er weer een nieuwe balans gevonden moet worden in ontspanning en uitdaging. Met onze begeleiding wordt dit in kaart gebracht en zullen wij jou helpen om dit stap voor stap en op jouw tempo uit te breiden. Dit kan bijvoorbeeld bij een werkervaringsplek of vrijwilligersplek. Daarnaast gaan wij ook samen ontdekken wat je nog kan, en vooral wat je nog wilt.  

Wat kun je verwachten, hoe verloopt het proces?

Eerste kennismaking

De eerste kennismaking verloopt bij UWV-trajecten net even anders dan bij werkgeverstrajecten. Bij UWV-trajecten krijg je een klikgesprek met een aantal re-integratiebureaus. In dat klikgesprek hebben we het over jouw verhaal en jouw hulpvragen en verwachtingen voor het re-integratietraject. We begrijpen het ook dat je dat nog niet helder hebt. Dit kunnen we later verkennen. We vinden het belangrijk dat je een klik voelt met ons bedrijf en de coach.

De eerste kennismaking bij werkgeverstrajecten heeft hetzelfde doel, alleen heeft de werkgever dan meestal al een re-integratiebureau gekozen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het alsnog belangrijk is dat jij ook een klik met ons hebt.

 

 

Na de kennismaking

Wanneer wij een eerste kennismaking hebben gehad en je wilt graag door ons begeleid worden, zullen wij samen een plan opstellen voor het re-integratietraject. Dit plan wordt vervolgens besproken met jouw werkgever of het UWV. Wanneer deze door iedereen goedgekeurd wordt, is het even wachten op het akkoord voor start van het traject.

 

 

Start van het traject

Als het akkoord binnen is gekomen kunnen wij van start gaan. Als er is afgesproken dat het traject gestart wordt met een neuropsychologische intake (voornamelijk bij niet-aangeboren hersenletsel), neemt onze neuropsycholoog zo snel mogelijk contact met jou om een afspraak in te plannen. Met dit gesprek hopen wij jouw situatie en functioneren zo helder mogelijk in kaart te brengen. Daarna volgt er een gesprek met jou, jouw re-integratiecoach, en de neuropsycholoog om de bevinden te bespreken. Hierin zullen ook tips en adviezen meegegeven worden. Dit is tegelijkertijd een warme overdracht van de neuropsycholoog naar jouw re-integratiecoach, waarna jullie samen het traject kunnen starten.

 

 

Invulling van het traject

De invulling van de trajecten zijn geheel op maat. Wij werken dus niet met een vast trajectverloop. Ieder mens is anders, dus ieder traject vraagt om een unieke aanpak. Samen met jou zorgen we voor de invulling van het coachtraject, waarbij we kijken naar jouw specifieke situatie en wat jij nodig hebt. Wat in onze trajecten centraal staat is zingeving, zelfvertrouwen, en zelfkennis. Een aantal onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

 

 

  • Verwerking
  • Omgaan met een beperkte belastbaarheid (waaronder balans tussen inspanning en ontspanning)
  • Omgaan met je grenzen
  • Loopbaanvragen: Wat kan ik? Wat wil ik?
  • Ondersteuning bij de Wet Verbetering Poortwachter, zoals de WIA-aanvraag en indien gewenst meegaan naar het gesprek met de verzekeringsarts
  • Contact met het UWV of jouw werkgever
  • Samen geschikt vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek vinden (UWV)
  • Samen invulling geven aan het plan voor re-integreren (werkgever)
  • Begeleiding bij het opbouwen in uren en taken
  • Grip krijgen op jouw leven en jouw “nieuwe ik” 

Wat is typisch WijDoen?

  • Persoonlijk en nauw contact vinden wij belangrijk. De één heeft behoefte aan fysieke afspraken van een uur, de ander vindt korter telefonisch contact prettiger. Dit wisselen wij vaak af, waarbij tussendoor kort schakelen via Whatsapp ook voorkomt. 
  • Onze traject zijn op maat. We invulling van onze trajecten zijn op basis van jouw behoeftes en met sturing van onze expertise. 
  • We komen bij jou thuis of in een coachruimte in jouw omgeving. Wij vinden het belangrijk dat je je op je gemak voelt en niet te lang hoeft te reizen. Dit gaat anders ten koste van jouw energie voor het gesprek. 
  • Wij kijken naar jouw hele situatie, zowel werk als privé. Re-integreren moet niet ten koste gaan van jouw privésituatie; wij gaan samen een juiste balans vinden. 
  • Wij gaan niet overhaast te werk. Hoewel een beetje gezonde druk kan helpen om dat extra stapje te durven zetten, weten wij ook dat het ervaren van druk juist averechts kan werken. Voor ons staat duurzaam re-integreren centraal. 
  • Aandacht voor jouw naasten is er natuurlijk ook. Mogelijk vind je het prettig als jouw naaste bij de gesprekken aanwezig is, of kunnen wij meedenken over juiste ondersteuning voor thuis. 

Kom in contact met WijDoen !

WijDoen biedt een luisterend oor voor de getroffene en zijn omgeving, en werkt waar mogelijk altijd samen met begeleidingsinstanties die de thuis- en gezinssituatie begeleiden. Ons team bestaat uit re-integratiecoaches en neuropsychologen. Iedere situatie en ieder mens is uniek, en daar sluit WijDoen op aan met als doel een zo goed mogelijk toekomstperspectief.

over WijDoen

Hoe wij werken

Lees meer over hoe we werken

Het team

Leer meer over ons team

Samenwerkingen

Lees over met wie we samenwerken

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.