Picture of Elaine

Elaine

De diagnose niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Wanneer heb je eigenlijk niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?

“Ik heb een herseninfarct doorgemaakt, maar ik weet nog niet of ik NAH heb”
“Ik heb geen NAH, ik heb enkel nog last van overprikkeling en vermoeidheid”

Beide voorbeelden hebben wij de afgelopen maand gehoord, en horen wij vaker. Er is verwarring over de term niet-aangeboren hersenletsel en wanneer je hier over kan en mag spreken. Dit is ook niet gek, vanwege de definitie. Hier is een goede blog over geschreven door:
https://www.herstelbijhersenletsel.nl/post/what-s-in-a-name

Naast het verschil in definitie, is er ook nog de verwarring over welke beperkingen wel en niet kenmerkend zijn bij NAH. Zo zijn halfzijdige verlamming en geheugenproblemen beter bekend, dan prikkelgevoeligheid en vermoeidheid. Dit komt mede ook omdat deze beperkingen lastiger te onderzoeken zijn.

Waar moeten we hierdoor voor waken:
–         Dat als mensen nog geen officiële diagnose van NAH hebben, de klachten die zij ervaren direct toegewezen worden aan een andere oorzaak (zoals een burn-out of stemmingsproblematiek)
–         Dat vermoeidheidsklachten en prikkelgevoeligheid (of andere minder bekende klachten) minder serieus worden genomen
–         Dat niet de juiste ondersteuning en hulp gezocht of geboden wordt omdat er nog niet officieel wordt gesproken over NAH

Heb jij of ken jij iemand die ten gevolge van een TIA, hersenschudding, CVA of letsel blijvende klachten ervaart, maar nog geen diagnose van NAH hebt? Neem deze klachten serieus en zoek indien gewenst de juiste ondersteuning en hulp. Hierin kunnen wij altijd adviseren.

#NAH

 

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.