Elaine

Elaine

De (onzichtbare) gevolgen van niet- aangeboren hersenletsel (NAH).

Ons brein reguleert ons fysiek en mentaal functioneren. Dit houdt in dat als er iets in het brein gebeurt, dit uiteenlopende gevolgen kan hebben.
Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben. Het brein probeert de schade te herstellen, echter is het daadwerkelijke herstel afhankelijk van meerdere factoren (o.a. grootte van de impact, flexibiliteit van het brein, en de locatie). Hierdoor is de variatie groot, waarbij er onomkeerbare gevolgen kunnen ontstaan. In dat geval wordt er gesproken over NAH.

Fysieke gevolgen zijn (meestal) zichtbaar; een deel van het lichaam heeft minder gevoel, kracht, en/of beweging. Dit is meestal ook waar mensen een herseninfarct of -bloeding aan herkennen, en waar zij o.a. de mate van herstel op baseren. Hersenletsel kan echter ook veranderingen tot gevolg hebben die niet zichtbaar zijn, namelijk ten aanzien van de emotie, het gedrag, de cognitie en de energie. Dit maakt het lastiger om deze veranderingen te herkennen, vooral voor mensen die niet in de directe omgeving staan. Daarnaast is vaak ook het begrijpen van deze gevolgen ingewikkelder is, aangezien het complex kan zijn en minder “tastbaar” is.

Bijvoorbeeld de cognitie, een term voor ons denkvermogen waaronder alle mentale processen van leren, herinneren, waarnemen, denken, en interpreteren vallen. Het zijn processen die wij de hele dag door gebruiken, echter het grootste gedeelte gaat hiervan onbewust. Dit maakt dat wij ons meestal niet bewust zijn van de invloed van deze processen. Door hersenletsel kunnen er beperkingen optreden in deze processen, zoals in de prikkelverwerking of het herinneren. Iets wat voorheen onbewust goed ging, gaat ineens niet meer of minder goed, en vereist nu extra inspanning. Bij hersenletsel is deze extra inspanning dus niet alleen nodig voor het doen, maar ook voor het denken. Verbindingen zijn kapot en functies werken minder goed. Dit kan tot vermoeidheid en een beperkte belastbaarheid leiden. Wederom gevolgen die niet aan de buitenkant te zien zijn.

Hetzelfde geldt voor de emotionele- en gedragsmatige veranderingen die kunnen optreden, of problemen in de communicatie. De veranderingen kunnen dus ontstaan in processen waar wij voorheen niet of nauwelijks bewust bij stilstonden. Het is een zoektocht om te ontdekken wat er precies is veranderd en met deze veranderingen te leren omgaan. Ieder brein is uniek en ieder hersenletsel is uniek. De gevolgen hebben overeenkomsten, maar elke situatie is anders.

Vaak is er sprake van verlies en rouw. Getroffenen zijn in welk opzicht dan ook een deel van hun oude functioneren kwijt. Het accepteren en het leren omgaan met de gevolgen van NAH kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn, niet alleen voor de getroffene, maar ook voor de omgeving.

Elaine van Leijenhorst || neuropsycholoog WijDoen

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.