Picture of Inge Woutersen

Inge Woutersen

De spannende stap naar re-integratie

Dat de eerste stap naar re-integratie spannend is, zien wij veel bij onze cliënten. Door ziekte kan je zelfvertrouwen een deuk oplopen: je lichaam, je leven en jijzelf zijn veranderd. Wie ben je nu? En wat kan je nu? Tijdens het re-integratietraject zien we vaak dat het vertrouwen in je lichaam weer moet groeien. Inge heeft hier een persoonlijke blog over geschreven.

‘Het was spannend. De stap naar re-integratie was een feit. Na 4 jaar een leven te hebben gehad dat in het teken stond van herstel, startte ik met een werkfittraject bij WijDoen. Ik was gewend geraakt aan een kleiner leven, een langzamer leven en altijd mijn dagen aan kunnen passen aan mijn klachten. Veilig. Naarmate mijn herstel vorderde, kon ik -eindelijk- uiting geven aan mijn behoefte aan re-integratie. Want je wilt zo graag! Er blijft een oneindige drive in je zitten die ook wilt bijdragen en van betekenis wilt zijn in de maatschappij. Het doet pijn, om aan de zijlijn te staan, om niet mee te kunnen doen. Om te willen maar niet te kunnen.

Angst overwinnen

Naast het feit ik er onwijs veel zin in had, was het ook heel spannend. Kan ik het allemaal wel? Wat als het niet gaat? Afdalende in mijn angst, kwam ik een verlies van (zelf)vertrouwen tegen. Een lijf en een hoofd dat jarenlang de dienst uitmaakten: die vertrouwensband moet weer groeien. Weer kunnen vertrouwen in en op mijn nieuwe zelf, het is een proces dat tot op de dag van vandaag gaande is. Waarbij angst bij elke nieuwe stap in mijn re-integratie voelbaar is. Om die angsten te overwinnen helpt het enorm om elke keer kleine stapjes te zetten, dat mijn klachten er mogen zijn en ik gedurende het traject altijd mijn afspraken af kan zeggen. Waardoor ik meer durf te proberen. Soms als ik meer klachten heb, staat de angst als een grote beer op de weg. Maar stapje voor stapje leer ik om de angst te erkennen, het er te laten zijn, en er ondanks dat ervoor te kiezen om het toch te doen. En ja, de ene keer gaat het beter dan de andere keer. En dat is oké. Maar langzaam groeit het bewijs dat ik vaak meer kan dan mijn angst mij vertelt.’

– Inge Woutersen

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.