Picture of Inge Woutersen

Inge Woutersen

DIY: een verzwaringskussen maken

Een verzwaringsdeken of -kussen is een hulpmiddel waar in de praktijk veel mensen baat bij kunnen hebben. Hoewel er wetenschappelijk nog niet veel onderzoek naar is gedaan, legt een Neurointegration Specialist in dit artikel uit hoe het vanuit zijn kennis en ervaring werkt en waar het bij kan helpen. Spoiler: het heeft een kalmerend effect!

Hoe werkt een verzwaringsdeken en -kussen?

Diepgelegen in ons brein is er een gebied dat de insula cortex heet. Meerdere delen van de hersenen komen hier bij elkaar. Tot kort geleden werd de functie lang niet zo goed begrepen, maar daar is verandering in gekomen.

Dit gebied neemt onze interne functies waar. Zo bestuurt het ons autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de controle over onze hartslag, ademhaling, organen en vertering. Ook is het betrokken bij ons zelfconcept en onze emoties, de integratie van het evenwicht en het gevoel van gegrond te zijn.

Deze cortex wordt geactiveerd door het uiteinde van een bepaald type zenuwcellen. Deze cellen bevinden zich vooral onder onze huid waar haar groeit. De verzwaringsdekens- en kussens stimuleren deze zenuwcellen, waardoor de insula cortex ‘aan gaat’. Mede door de zwaarte krijgt het veel input over wat er gaande is in het lichaam. Als de insula cortex niet goed werkt kan dat leiden tot gevoelens van angst, hoge hartslag, slechte vertering en een moeizame ademhaling. Door dit gebied te activeren, zorgt het voor een kalmerend effect.  Hierdoor voel je je meer ‘gegrond’ en voel je je meer ‘in je lichaam’.

Waar kan het bij helpen?

Deze Neurointegration Specialist zet de dekens en kussens in als er bij iemand sprake is van: spanning en stress, problemen met het reguleren van de hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling, verteringsproblemen en evenwichtsproblemen.

Eigen ervaring

“Zelf gebruik ik (Inge Wouterse, redactie) het kussen vooral om tot rust te komen. Als ik net wat teveel gedaan heb, mij overprikkeld voel of spanning in mijn lijf ervaar. Ook zet ik hem preventief in, als ik weet dat ik iets uitdagends ga doen. Dit kan bijvoorbeeld een langer stuk autorijden zijn (zowel als rijder als bijrijder), of als ik wat langer achter de computer moet werken. Door de zwaarte voel ik dat mijn voeten gaan tintelen en dat geeft mij een gegrond ,ontspannen gevoel. Alsof er zo spanning uit mijn lijf vloeit.”

Hoe maak je een verzwaringskussen?

Benodigdheden:

  • Stof voor een kussen van 60x40cm. Ik gebruikte een oude kussensloop als binnenkussen en maakte van een mooie stof een wasbare buitenhoes. Tip: neem een dicht geweven stof, zodat het fijne zand er niet doorheen komt.
  • 5 kg schelpenzand. Te koop bij een dierenwinkel.
  • Naaimachine en benodigdheden
  • Een paar extra handen

Maak een oude kussensloop of stuk stof op maat: 60×40 is wel het minimale zodat het zand niet tussen de naaimachine komt. Laat 1 korte kant open en stik 2 banen over de lengte van de stof, zodat je 3 lange open vakken hebt van 60×13 cm. Verdeel het zand over 9 gelijke porties en giet in elk vak 1/9e deel. Nu naai je op 20cm deze gaten helemaal dicht. Een paar extra handen is hierbij handig om te voorkomen dat het zand onder de naald komt. Vervolgens giet je weer in elk vak 1/9e deel van het zand en ga zo door tot je alle vakken hebt gevuld en dicht gestikt. Naai nu van een oude kussensloop of nieuw stuk stof, een buitenhoes. Het is fijn als dit een instopstrook heeft zoals een kussensloop, zodat je kussen er goed in blijft zitten.

Et voilà! Het kussen is klaar.

 

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.