Picture of Elaine

Elaine

Hersenscans: vertellen ze het hele verhaal?

Met hersenscans hebben we de afgelopen jaren grote sprongen voorwaarts gemaakt in het ontrafelen van de mysteries van ons brein.
In 2009 voorspeelde een professor Neuromarketing aan de Erasmus Universiteit zelfs dat werkgevers binnen vijf jaar MRI-scans verplicht zouden stellen tijdens sollicitatiegesprekken.

Vijftien jaar later blijkt die uitspraak toch wat optimistisch.

Hersenscan vertellen namelijk helaas vaak níet het volledige verhaal. Zo kunnen we veel schade aan de hersenen (nog) niet detecteren met een hersenscan. Maar ook als de schade wél zichtbaar is, kunnen we hier niet altijd de gevolgen van voorspellen voor wat je wel of niet meer zal kunnen. Immers: door de complexiteit en plasticiteit van het brein is het leggen van de link tussen anatomie en gedrag vaak niet mogelijk.

De beperkingen van hersenscans hebben directe gevolgen voor mensen die re-integreren na hersenletsel. Een ‘niets te zien op de scan’ in het ziekenhuis kan onbedoeld leiden tot onderschatting van de uitdagingen.

Neuropsychologisch onderzoek kan daarom een cruciale aanvulling zijn op de hersenscan.

Met neuropsychologisch onderzoek kunnen we verder onderzoeken waar je in je denken en gedrag in vastloopt. Het is de sleutel tot het begrijpen van hoe jouw brein nog functioneert op een niveau dat verder gaat dan anatomie alleen.

In een wereld waar hersenscans wellicht niet alle antwoorden bieden, is het noodzakelijk om breder te kijken. Laten we samen streven naar een beter begrip van de complexiteit van het menselijk brein, en mensen die re-integreren na hersenletsel de juiste tools geven om hun weg naar herstel te vinden.

Meer weten over neuropsychologische onderzoeken, of andere diensten die wij bieden?

 

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.