Integratieve aanpak bij Long Covid/ Post-Covid
De complexiteit van de multisysteem aandoening Long Covid is bij iedereen bekend. De klachten kunnen fors zijn, terwijl dé oplossing om de klachten te verbeteren nog niet gevonden is. Het revalidatieprogramma levert niet bij iedereen het gewenste resultaat op, waardoor deze uit de basisvergoeding is gehaald. Dit betekent echter niet dat er op dit moment geen mogelijkheden tot behandeling en begeleiding zijn. Wat wel duidelijk is; er is geen one-size-fits-all.
In onderzoek zien we steeds meer signalen dat er sprake is van een verstoring van basale lichaamsprocessen. Voorbeelden hiervan zijn de ontregeling van het immuunsysteem, als ook orgaanschade, verstoringen in het zenuwstelsel, een verstoord signaal tussen de darmen en de hersenen, en een verstoorde functie van de energiefabriekjes in de lichaamscellen, de mitochondriën. Een multisysteem aandoening die daarom ook voor klachten kan zorgen in zowel het lichamelijk als cognitief functioneren.
Hoewel Long Covid in de eerste instantie begint als een lichamelijke aandoening, zien wij in onze begeleiding ook aangrijpingspunten in het gedrag en psyche die van invloed kunnen zijn op het functioneren. Vanaf het begin van de pandemie is WijDoen daarom al gestart met het begeleiden van mensen in de re-integratie. Wij kijken altijd welke klachten iemand heeft, hoe diegene daar mee omgaat, en of er andere (stressvolle of externe) factoren zijn die eventueel nog van invloed zijn op de belastbaarheid.
Onze begeleiding richt zich onder meer op:
- Energiemanagement
Hoe ga je om met een lagere belastbaarheid, en hoe zorg je enigszins voor balans.
- Het autonome zenuwstelsel
Hoe ga je om met een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Hoe herken je het, en hoe zorg je voor ontspanning.
- Slaap
Wat is de slaapkwaliteit zodat er herstel kan plaatsvinden in de nacht.
- Zingeving
Hoe kan je alsnog zingeving ervaren om de mentale klachten te beperken.
- Zelfvertrouwen
Welke impact heeft de veranderende situatie, en hoe blijf je vertrouwen houden.
- Omgang met de klachten/coping
Is er sprake van een helpende coping, of houden deze klachten eventueel ook in stand.
- Voeding
Eet je voeding die mogelijk een negatieve impact heeft op de darmen.
Stapsgewijs onderzoeken we of de belastbaarheid nog kan vergroten, wat vervolgens weer een positief effect heeft op de re-integratie; meer grip, zelfkennis, en balans. Een integratieve benadering is nodig, ook in de re-integratie.