Chronische (pijn)klachten

Betekenis en definitie van chronische (pijn)klachten

Chronische pijn is een voortdurende of terugkomende pijn die je welzijn, functioneringsvermogen en kwaliteit van leven aan kan tasten. De pijn duurt langer dan drie tot zes maanden. De pijn kan ook gepaard gaan met chronische vermoeidheid. Chronische klachten kunnen zeer divers van aard zijn, variërend van aandoeningen in het zenuwstelsel, spierziekten, aangeboren afwijkingen tot whiplash, lymfoedeem en chronische stress.

Ik heb chronische (pijn)klachten

Informatie voor zorgprofessionals

Informatie voor naasten

Inhoudsopgave

Cijfers chronische (pijn)klachten

Naar schatting een kleine 10 miljoen mensen in Nederland heeft één of meer chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 57% van de Nederlandse bevolking. Een ‘chronische aandoening’ kan gedefinieerd worden als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. De diagnose kan gesteld zijn door de huisarts of door een andere zorgverlener.

Chronische (pijn)klachten komen op alle leeftijden voor. Het percentage mensen met één of meer chronische aandoeningen is echter hoger op hogere leeftijd en er zijn meer vrouwen dan mannen met een chronische aandoening.

Oorzaken chronische (pijn)klachten

Hoe ontstaat chronische pijn? De genoemde soorten pijn zijn het gevolg van een ingewikkeld samenspel van systemen in ons lichaam. Raakt dat samenspel verstoord, dan kan chronische pijn ontstaan. Verschillende verstoringen zijn mogelijk.

Chronische pijn kan het gevolg zijn van letsel, een infectie, een operatie waarbij een zenuw beschadigd is, slijtage of van andere oorzaken, waaronder (uitzaaiingen van) kanker. Maar soms is er ook geen duidelijke -aantoonbare- medische oorzaak aanwezig.

Gevolgen chronische (pijn)klachten

Chronische pijn kan – naast het lichamelijk welbevinden- ook uw relaties, werk, vriendschappen en hobby’s beïnvloeden. Het bepaalt hoe u de kwaliteit van leven ervaart. De pijn of klachten kunnen een eigen leven gaan leiden en kunnen daarmee uw dagelijks leven beïnvloeden. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Behandelaars richten zich in de praktijk vaak op je concrete (lichamelijke) pijnklacht. Het is echter belangrijk ook jouw omgeving in kaart te brengen en je eigen gedachten, emoties en verwachtingen rond de pijn. Breder kijken naar je pijn is belangrijk. Begeleiding door een therapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van chronische pijn kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten.

Blog artikelen over chronische (pijn)klachten

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.