Home » Kennisbank » Informatie over long-COVID
Long-COVID
Helaas is er als gevolg van het coronavirus een nieuwe groep patiënten ontstaan. Mensen die na het coronavirus langdurige, en misschien zelfs chronische klachten hebben. Long Covid, Covid-19 Associated Syndrome (CAS), Chronisch Covid Syndroom (CCS), Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection (PASC): allemaal verzameltermen die gebruikt worden om langdurige klachten na het coronavirus aan te duiden. Het coronavirus begon als een nieuw virus waarvan de langdurige gevolgen niet bekend waren. Steeds meer onderzoeken brengen in kaart wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van het coronavirus, en hoe deze ontstaan. Ondanks dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden over het verdere beloop zetten wij de meest voorkomende gevolgen van het coronavirus op een rij.
Betekenis en definities van het coronavirus
Wat is het coronavirus precies. Covid-19 wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus. De virusdeeltjes kunnen verspreid worden door druppels die door het inademen, aanraken, of via de ogen of neus binnen in het lijf treden. Het virus wordt dus van mens op mens overgedragen. Nadat de virusdeeltjes in het lijf treden, vermenigvuldigen ze zich, waarna je ziek wordt. Het immuunsysteem probeert het virus kapot te maken. Het immuunsysteem zal bij de volgende besmetting het virus herkennen, waardoor er direct sterk wordt opgetreden om het virus kapot te maken. Onduidelijk is nog echter of mensen na hun eerste besmetting voldoende resistent zijn geworden. Daarnaast muteert het virus zich voortdurend, waardoor er steeds een nieuwe variant van het virus ontstaat. Om het virus tegen te gaan, en de gevolgen te beperken voor de toekomst, zijn er in een korte tijd meerdere vaccins ontwikkeld.
NB: bron RIVM (Het virus (SARS-CoV-2) | RIVM)
Ik heb covid (gehad)
Informatie voor zorgprofessionals
Informatie voor naasten
Inhoudsopgave
Cijfers van het coronavirus
In februari 2020 kwamen de eerste meldingen binnen van mensen in Nederland die besmet raakten met het coronavirus. Dit ging als een lopend vuurtje, waarna er al snel een Lockdown werd aangekondigd. Op 12 maart 2020 gingen de eerste maatregelen in, waaronder zo veel mogelijk thuis blijven, 1,5 meter afstand houden, niet reizen naar het buitenland, en het sluiten van de scholen, horeca, sportclubs, etc. Na de meivakantie konden er enkele versoepelingen plaatsvinden, en in juni konden ook de horeca en andere vrijetijdsbestedingen weer open. De cijfers van besmettingen in deze tijd konden niet bepaald worden, aangezien er toen nog niet voor iedereen testen beschikbaar waren. Vanaf juni kon iedereen zich met klachten laten testen. In september 2020 begonnen de cijfers echter weer flink op te lopen, met eind oktober een piek van ruim boven de 10.000 positief geteste personen per dag. De eerste maatregelen werden weer op 28 september aangekondigd, met op 13 oktober weer een strenge Lockdown. In november werd een daling gezien in de cijfers, echter nam deze in december weer toe, met wederom een piek van ruim boven de 10.000 personen per dag. Dit maakte dat er nog meer maatregelen nodig waren, waaronder een avondklok. Pas vanaf 29 april is de avondklok afgeschaft, en mocht onder andere de horeca weer open. Al lange tijd zijn de maatregelen volledig afgeschaft en zijn de coronabesmettingen relatief laag. Dat neemt niet weg dat er veel mensen besmet zijn geweest, met de gevolgen van dien.
NB: bron RIVM – AlleCijfers.nl
Gevolgen van het coronavirus
Lichamelijke/cognitieve gevolgen
De meeste mensen krijgen na besmetting met het coronavirus griepachtige klachten, zoals hoesten, neusverkoudheid, koorts, keelpijn, en buikpijn. Daarnaast kunnen mensen benauwdheid ervaren, waarvan de ernst erg kan verschillen. Sommige mensen hebben veel last van erge benauwdheid, wat zo hevig kan worden dat mensen opgenomen moeten worden in het ziekenhuis en zelfs op de IC. Dit kan zodanig verergeren dat er ook aan aantal mensen komen te overlijden. Waar een deel van de mensen (ernstige) klachten ervaren, zijn er ook mensen die helemaal geen klachten ervaren en toch besmet zijn met het coronavirus.
Naast de klachten die verschillend kunnen zijn, kan het tevens per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Indien er langdurige klachten zijn, wordt dit (o.a.) Long COVID genoemd. Er lopen nog onderzoeken om te kijken wat de langdurige klachten precies zijn, om hoeveel mensen dit gaat, en hoe ernstig de klachten zijn en blijven. (LongCOVID-onderzoek | RIVM).
De langdurige klachten zijn onder andere:
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Pijn op de borst
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Langdurig verlies van reukvermogen
- Vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen
Deze gevolgen kunnen weer invloed hebben op de dagelijkse activiteiten, zoals het werk. Daarnaast kun je een ingrijpende periode achter de rug hebben, wat mogelijk somberheid, angst, of zelfs trauma gerelateerde klachten tot gevolg heeft.
Schakel indien nodig hulp in, WijDoen kan helpen!
Sociaal-economische gevolgen
Naast de lichamelijke en cognitieve gevolgen die het coronavirus direct tot gevolg kan hebben, heeft het coronavirus ook indirect meer grote problemen met zich meegebracht. Zo heeft het een grote impact op de economie, zijn er bedrijven failliet gegaan, is er een grote groep mensen die hun baan heeft verloren, en kampen nog meer mensen met eenzaamheid, een depressie, of stress.
Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina
WijDoen
NAH en chronische pijn
Stress en burn-out
Onderzoek en advies
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Ontvang onze nieuwsbrief.
Verander uw cookie voorkeuren hier.
Website Development by Nomad Cartel