Een familielid of vriend(in) met langdurige gevolgen na het coronavirus

Misschien ken jij iemand die een ingrijpende vorm van het coronavirus te pakken heeft gehad. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de getroffene zelf, maar kan ook voor het gezin en de rest van de omgeving gevolgen hebben. En dat zonder daarop voorbereid te zijn. Mogelijk hebben jullie een ingrijpende ziekenhuisperiode meegemaakt, waarbij jullie weinig of geen contact met elkaar konden hebben. Of heeft jouw naaste nu langdurige klachten, ofwel Long-Covid. Deze informatie is daarom speciaal voor jou als naaste. Op deze pagina lees je meer over de gevolgen van Long Covid voor jou als naaste, wat voor hulp jij kunt ontvangen en hoe jij jouw naaste met Long Covid het beste kunt ondersteunen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor naasten? 

Het begon natuurlijk al met de angst wanneer jouw naaste ingrijpend ziek blijkt te zijn, niet wetende hoe snel dit verergert. Mogelijk is het zelfs zo hevig geweest dat jouw naaste naar het ziekenhuis moest, en zelfs opgenomen werd op de IC-afdeling. Vanwege de maatregelen was het waarschijnlijk bijna niet mogelijk om contact te hebben, wat het extra lastig heeft gemaakt. Wanneer vervolgens het goede nieuws komt dat hij/zij weer beter wordt, kan daarna het herstel nog flink tegenvallen. Het coronavirus is ontzettend onvoorspelbaar geweest, en het herstel ook. En dit heeft op jou als naaste natuurlijk ook impact gehad. Jij moet je sterk houden, terwijl jouw geliefde een zware strijd aan het leveren was. En dat gaat jou ook niet in de koude kleren zitten. Er moet worden gewaakt dat jouw gevoelens niet onderbelicht blijven, en dat jij overbelast raakt.

Het kan zijn dat je erg somber en/of angstig bent of was, of dat er nu veel op jouw schouders terecht komt. Als gezin moet je je ook continu aanpassen en flexibel zijn, en mogelijk wordt het niet meer als “normaal”. Het evenwicht in het gezin is verstoord en jullie moeten samen op zoek naar een nieuwe balans. Het kan zijn dat jij als partner de rol van beschermer van het gezin op je neemt, om zo het gezin bij elkaar te houden. Enerzijds kan dit een gezin helpen, anderzijds kun je de last niet in je eentje dragen. Er is een risico dat je daarom zelf instort. Om dat te voorkomen moet je ook zelf op tijd hulp zoeken.

 

Tips voor het omgaan met/ondersteunen van een naaste met langdurige klachten na het coronavirus

10 Algemene adviezen aan naasten

 1. Neem de tijd voor de ander, probeer geduldig te zijn, jaag de ander niet op.
 2. Praat bij iemand die laag belastbaar is, of meer moeite heeft met concentreren, niet te snel en vertel niet te veel tegelijk.
 3. Zorg ervoor dat in een gezelschap slechts één persoon tegelijk praat.
 4. Bedenk dat de ander snel moe kan zijn.
 5. Realiseer je dat prikkelbaarheid of stemmingswisselingen het gevolg kunnen zijn van vermoeidheid of door de ingrijpende periode.
 6. Regelmaat is voor jou misschien soms wat saai, maar de ander heeft het nodig.
 7. Drukte en lawaai kan iemand snel moe of prikkelbaar maken.
 8. Mensen die vergeetachtig zijn, vragen veel van je geduld. Probeer de vergeetachtigheid te zien als een beperking die niemand wil.
 9. Sommige mensen die vergeetachtig zijn, denken soms dat ze zich iets herinneren terwijl dat eigenlijk niet zo is. Dat komt omdat het geheugen zelf de neiging heeft om gaten op te vullen. Dat kan gemakkelijk misverstanden geven. Probeer hier geen strijd van te maken.
 10. En het allerbelangrijkste: zorg ook goed voor jezelf. Het is zowel voor de getroffene als voor de ander moeilijk met de veranderde situatie om te gaan. Erken dat het moeilijk is. Leg de situatie uit aan je omgeving. Zoek zo nodig steun. Zorg voor je eigen ontspanning. Onderneem activiteiten buiten de deur en blijf sociale contacten onderhouden. Probeer ook alleen van activiteiten te genieten. Dat zal aanvankelijk wennen zijn wanneer je deze activiteiten eerst samen ondernam.

Overige adviezen:

 • Zoek contact met lotgenoten. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen ervaringen en adviezen delen.
 • Probeer te focussen op wat goed gaat.
 • Vraag aan andere familie of vrienden om mee te helpen bij de zorg voor de getroffene. Mensen willen graag iets voor je doen.

 

Hoe kan ik als naaste ondersteuning krijgen?

Wanneer dat nodig is kun je als naaste ondersteuning krijgen. Het kan zijn dat je zelf ook even met de handen in je haar zit: hoe nu verder? Je kunt het gevoel hebben dat je dat met niemand kunt delen en dat zelf op moet lossen. Je kunt je zorgen met iemand delen, zoals met een goede vriend, familie, de huisarts. Ook kun je psychosociale hulp vragen. Dit is soms nog een taboe onderwerp. Toch is het belangrijk dat je voor jezelf kiest, want als jij instort zijn jullie nog verder van huis.

Adressen voor vragen of advies zijn:

 • Via de hulpverlener van de getroffene
 • Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
 • Psychologische begeleiding wordt vaak geregeld via de huisarts
 • Een steunpunt mantelzorg
 • De Mantelzorglijn
 • WijDoen staat ook voor jou als naaste klaar om te sparren.

 

Waar moet een naaste rekening mee houden tijdens de re-integratie van de getroffene?

Als iemand weer zijn oude of nieuwe werkzaamheden gaat oppakken, moet extra aandacht worden besteed aan de energieverdeling, aan een evenwicht tussen inspanning en ontspanning en aan reserves voor thuis. Mensen streven er vaak naar het leven ervoor zo volledig mogelijk te hervatten. Ze zullen zich met alle energie die zij hebben op de werkzaamheden storten en proberen dat net zo goed te doen als voorheen. Het kan dan lijken dat het op het werk weer goed lijkt te komen, maar dat er thuis geen energie meer over is. Ze houden dan nog onvoldoende rekening met hun beperkingen. Het kan daarom zijn dat hun partner/mantelzorger alle taken thuis moet opvangen, zoals koken, het huishouden, voor de kinderen zorgen. Dat is zwaar voor de naasten. Werk kan belangrijk zijn maar mag niet alle energie vergen. Tijdig stoppen, voordat de grens bereikt is, moet daarom rationeel en vooral niet emotioneel bepaald worden. Het is daarom in eerste instantie belangrijk om de uren en werkzaamheden eerder te langzaam dan te snel, met kleine stapjes, op te bouwen.

Werken kost meer energie dan je verwacht. Zo heeft arbeidsreintegratie niet alleen betrekking op iemands arbeidscapaciteiten, maar ook op de sociale interactie. Zo kan ‘even’ een praatje met een collega veel energie kosten en leidt dit af van het werk. Na een praatje moet iemand zijn eigen taak met alle beschikbare energie weer opnieuw opstarten. Meedoen in de maatschappij, en zeker op de arbeidsmarkt, vereist een hoog leeftempo en een grote flexibiliteit. Hier moet voldoende rekening mee gehouden worden.

U bevindt zich hier:

Hulp bij restklachten..

man-kijkt-in-camera

klik voor meer informatie

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.