Als zorgprofessional omgaan met iemand met langdurige gevolgen door het coronavirus

Vroegtijdig herkennen

Voor ons allemaal is de patiëntengroep van mensen met langdurige gevolgen door het coronavirus (ook wel Long Covid genoemd) een nieuwe groep, en juist daarom is het belangrijk om hier al vroegtijdig op in te springen. Ondanks dat het nog niet precies duidelijk is wat de lange termijn gevolgen precies zijn, is het nodig om snel al de juiste ondersteuning en zorg aan te bieden. Waarbij de één juist meer lichamelijke ondersteuning nodig heeft, kunnen het bij een ander NAH-achtige (niet-aangeboren hersenletsel) klachten zijn waarvoor ondersteuning nodig is. Sommige gevolgen zijn goed zichtbaar, echter er zijn ook gevolgen die niet aan de buitenkant te zien zijn. Dit maakt het extra complex om voorafgaand al goed in kaart te brengen wat iemand nodig heeft.

Inhoudsopgave

Chronische/lange termijn gevolgen van het coronavirus herkennen

De meest voorkomende gevolgen na het coronavirus zijn:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Langdurig verlies van reukvermogen
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen

Wees oplettend op deze kenmerken, en onderschat het niet. Zorg ervoor dat iemand direct al goede psycho-educatie krijgt over hoe hij/zij het beste met deze gevolgen om kan gaan.

 

Betrokken partijen bij iemand met het coronavirus

Wie er betrokken raakt bij iemand die besmet is/was met het coronavirus is erg verschillend. Sommigen moeten thuis in quarantaine, en komen naast de huisarts of GGD verder helemaal niet meer in contact met een zorgprofessional. Indien de klachten aanhouden moeten zij zelf of via de huisarts op zoek naar hulp.

Anderen komen in het ziekenhuis terecht. Vanuit hier wordt soms revalidatie aangeboden in een revalidatiekliniek of gewoon vanuit huis bij een fysiotherapeut of ergotherapeut. Dit is echter lang niet altijd het geval. Het is dus als zorgprofessional belangrijk om er niet vanuit te gaan dat iemand al de juiste informatie of zorg heeft gekregen. Vooral wanneer het gaat om de emotionele impact kan de juiste zorg nog ontbreken. Denk hierbij aan de praktijkondersteuner bij de huisarts of een psycholoog.

 

Het proces van re-integratie bij langdurige gevolgen door het coronavirus

Soms kan de stap naar re-integratie nog groter zijn wanneer iemand nog niet de juiste hulp heeft gekregen. Voordat je het weet moet iemand al aan re-integratieverplichtingen voldoen, terwijl hij/zij er eigenlijk helemaal nog niet klaar voor is. Het moet nog blijken hoeveel mensen daadwerkelijk problemen gaan ervaren met het werk. Vaak zijn mensen geneigd om weer aan het werk te gaan zoals ze dat gewend waren. Het komt ook voor dat de werkgever al verwachtingen schept en er van uit gaat dat iemand weer snel en als dezelfde persoon terugkomt. Maar het kan gebeuren dat dit helemaal niet lukt. Er zal goed in kaart gebracht moeten worden wat voor klachten iemand ervaart, of iemand al de juiste zorg heeft gekregen, en wat dit betekent voor de werkvloer. Mogelijk moeten er (aanvankelijk) werkaanpassingen gemaakt worden. Daarna kan de werknemer rustig opbouwen, in uren en in taken. Bij een re-integratieproces is er tevens sprake van wet- en regelgeving waar zowel de werkgever als werknemer aan moet voldoen.  Lees hier meer over de Wet verbetering Poortwachter.

Re-integratie ondersteuning.

Wanneer je merkt dat jouw cliënt het re-integreren niet zelfstandig kan, schakel dan in overleg re-integratieondersteuning in. WijDoen kan helpen en staat ook altijd klaar om laagdrempelig mee te denken.

U bevindt zich hier:

Hulp bij restklachten..

klik voor meer informatie

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.