Informatie voor naasten

Iemand in uw directe omgeving heeft niet-aangeboren hersenletsel, chronische (pijn) klachten, Long Covid, of kanker gehad, wat nu?

Hersenletsel, chronische (pijn) klachten, Long Covid, en kanker heb je niet alleen. Ook de naaste omgeving wordt erdoor geraakt, denk aan familie, vrienden en je werkgever. Zij hebben bijvoorbeeld vragen over hoe zij met de getroffene om moeten gaan en hoe zij mentaal en fysiek kunnen ondersteunen. Jullie leven is veranderd en er zijn nieuwe beperkingen en grenzen, waar rekening mee gehouden moet worden. Jullie onderlinge relatie(s) kunnen veranderen en/of onder druk komen te staan, zowel de partner- als gezinsrelaties. Op deze pagina staat meer informatie voor naasten.

Gevolgen voor de partner

Na een mogelijke hectische fase in het ziekenhuis of revalidatiecentrum is er de thuisfase. Dit kan dubbele gevoelens opleveren van blijheid, zorgen, verdriet, boosheid en frustratie. Er kan rouw zijn om wat er niet meer is. Jullie leven is veranderd en moet opnieuw worden ingericht. Vanwege de ontstane beperkingen, hulp die misschien moet worden ingeschakeld en je partner, die mogelijk niet meer hetzelfde is als voorheen.

Mantelzorg

Als partner neem je vaak de mantelzorgtaak op je. Dit betekent meer verantwoordelijkheid en veelal meer taken op je bordje dan voorheen. Daarbij heb je ook je eigen verdriet om wat niet meer is en heb je mogelijk ook nog een baan en kinderen die zorg nodig hebben. Goed voor jezelf zorgen, tijd voor jezelf nemen en ontspanning is daarbij onontbeerlijk. Jouw eigen grenzen stellen is noodzakelijk om het vol te kunnen houden, wat kan betekenen dat je beter zorg of professionele hulp in de arm kunt nemen. Mantelzorgen vraagt veel van iemand en kan zeer belastend zijn.

Gevolgen voor kinderen

Als één van je ouders hersenletsel, Long Covid, of chronische (pijn) klachten heeft opgelopen, of als er kanker wordt gediagnosticeerd, heeft dat op jou als kind een grote impact. Afhankelijk van je leeftijd kun je onbegrip ervaren of kom je soms onbedoeld in een verzorgende rol. Het is belangrijk te voorkomen dat je als gezin in een negatieve spiraal komt. Soms is begeleiding hierbij noodzakelijk. Praat met je huisarts als het te zwaar is om de kar te trekken, of wanneer je als kind bemerkt dat je/jullie het niet alleen aan kunnen, en bespreek wat de mogelijkheden zijn voor begeleiding en ondersteuning.

Wat heb je nodig?

Wanneer je bemerkt dat het alleen, of samen met het gezin, onvoldoende lukt, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Experts kunnen helpen en ondersteunen bij allerhande regelingen, of bij het emotionele proces waar jullie doorheen gaan. Zij hebben tevens connecties binnen de verschillende (zorg)instanties en kennen de verschillende procedures en regels.

Kom in contact met WijDoen !

WijDoen biedt een luisterend oor voor de getroffene en zijn omgeving, en werkt waar mogelijk altijd samen met begeleidingsinstanties die de thuis- en gezinssituatie begeleiden. Ons team bestaat uit re-integratiecoaches en neuropsychologen. Iedere situatie en ieder mens is uniek, en daar sluit WijDoen op aan met als doel een zo goed mogelijk toekomstperspectief.

over WijDoen

Hoe wij werken

Lees meer over hoe we werken

Het team

Leer meer over ons team

Samenwerkingen

Lees over met wie we samenwerken

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina

Postbus 30115

8003 CC Zwolle

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Ontvang onze nieuwsbrief.

Website Development by Nomad Cartel

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.