Neuropsychologisch onderzoek (NPO)

Hersenletsel in Nederland

Als je in Nederland woont en een hersenziekte of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt (of iemand kent) dan ben je zeker niet de enige.

Volgens cijfers van de Hersenstichting leven er meer dan een half miljoen mensen met de gevolgen van een hersenletsel. Er komen jaarlijks rond de 160.000 (nieuwe) mensen bij.

Ieder hersenletsel is uniek, waarbij de gevolgen erg uiteenlopend kunnen zijn. Er zijn niet alleen zichtbare gevolgen, maar ook gevolgen die je niet direct aan de buitenkant waarneemt. Dit maakt het zowel voor de getroffene, als voor de omgeving lastig om allereerst te begrijpen wat er precies speelt, maar vooral om hiermee om te leren gaan.

Neuropsychologische intake

Om de gevolgen van het hersenletsel in kaart te brengen gaat één van onze neuropsychologen met de cliënt in gesprek, de neuropsychologische intake (NPI). Dit doen wij standaard bij start van een traject bij niet-aangeboren hersenletsel en Long-COVID, en in sommige gevallen ook bij chronische (pijn) klachten, of na de diagnose kanker. Hierbij proberen wij het huidig functioneren in kaart te brengen. Denk hierbij aan de belastbaarheid, relevante voorgeschiedenis, stemming, en het cognitief functioneren. Wij proberen hierdoor met name te ontdekken waar de belemmeringen/knelpunten liggen voor de re-integratie, om vervolgens het traject zo goed mogelijk vorm te kunnen geven. Indien reeds uitgevoerd vragen wij hiervoor tevens de rapportage van eerder afgenomen neuropsychologisch onderzoek op.

Het neuropsychologisch onderzoek

Om de cognitie in kaart te kunnen brengen kan er (aanvullend) een neuropsychologisch onderzoek (NPO) uitgevoerd worden. Hierbij zal een neuropsycholoog testen afnemen. Het voornaamste doel is om inzicht te krijgen in iemands objectief cognitief functioneren. Op basis hiervan kunnen wij de cliënt en zijn omgeving handvatten en tips bieden. Tijdens het coaching traject zullen wij de cliënt helpen om zijn thuis- en werkomgeving zo optimaal mogelijk in te richten, om zo min mogelijk last te ervaren van de cognitieve klachten.

Cognitieve klachten

Één van de gebieden waar vaak veranderingen worden gezien, is de cognitie. Dit is de verzamelnaam voor alle functies die wij gebruiken om te kunnen denken. Bijvoorbeeld aandacht en het geheugen. Met name activiteiten op het werk doen een groot beroep op onze cognitie, waardoor mensen met hersenletsel beperkt worden in het doen van hun werkzaamheden.

Snel en op jouw manier

Het neuropsychologisch onderzoek kan bij ons direct aangevraagd worden, waarbij er geen wachttijden zijn. Daarnaast komen wij naar iemands eigen omgeving, waardoor er geen lange reistijd gemaakt hoeft te worden voor het onderzoek. Tevens wordt het onderzoek in behapbare delen opgesplitst, zodat het dragelijk blijft. Het neuropsychologisch onderzoek kan aanvullend bij een coachtraject, maar ook los aangevraagd worden.

Boek eenvoudig een terugbelafspraak

of

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.