Coach aan het woord

WijDoen gaat periodiek een verhaal uit de coachpraktijk delen. We vertellen vanuit ons perspectief over de re-integratie van cliënten met NAH, chronische (pijn)klachten of na kanker. Wat komen wij als coach tegen en hoe kan een traject er uitzien?  

Ik ontmoet mijn cliënt die meerdere herseninfarcten heeft gehad en al een aantal jaren uit het arbeidsproces is. Hij heeft een WIA-uitkering en is voor het grootste gedeelte afgekeurd. Hij staat open voor het onderzoeken van zijn mogelijkheden ten aanzien van re-integratie en het omgaan met zijn beperkingen. Hij wil ook graag weten waar hij staat en wat hij nog kan. Zijn oude werk dat fysiek van aard was, kan hij niet meer uitoefenen omdat hij flink wat restklachten heeft. Ook praten we over zijn lifestyle en kijken we waar nog winst te boeken valt. Zo krijgt hij meer oog voor voldoende beweging, frisse lucht, het belang van gezonde voeding en wat hij eventueel kan doen om beter te kunnen slapen.

We hebben samen de zoektocht gemaakt naar wat bij hem past en wat haalbaar is. Waar krijgt hij  energie van en waar wordt hij blij van? We hebben zijn CV uit de mottenballen gehaald en een mooie update gemaakt. Ook hebben we een lijstje gemaakt van werkzaamheden die hij leuk vindt om te doen en in kaart gebracht bij wat voor type organisaties hij dit mogelijk zou kunnen vinden. Rekening houdend met zijn energieniveau en zijn grenzen.

Door de corona-crisis hadden we hier en daar wel pech bij het vinden van een leuke werkervaringsplaats of stage omdat veel organisaties -begrijpelijkerwijs- een pas op de plaats maakten. Maar mijn cliënt is een doorzetter en kan goed relativeren. Hij laat zich niet gek maken en gaat optimistisch door, neemt het leven en de situatie zoals het is. Mooi om samen vast te stellen dat er naast beperkingen zeker punten zijn waarbij hij in zijn kracht staat.

We vonden een leuke werkervaringsplek bij hem in de buurt, in een woonzorgcentrum. Een paar keer per week helpt hij met koffie en maaltijden geven, maakt een praatje met bewoners of doet een spelletje met ze. Ook helpt hij met allerhande facilitaire klusjes. Zo bouwt hij weer weekritme op, komt meer uit zijn schulp, krijgt meer zelfvertrouwen en bloeit op.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn