Het postcommotioneel syndroom (PCS)

Wij hebben het verhaal van Inge gedeeld die blijvende klachten heeft na meerdere hersenschuddingen. Inge is niet de enige cliënt die door ons begeleid wordt met PCS. Misschien ken je of ben je zelf iemand die zich hierin herkent. Gelukkig komen er steeds meer nieuwe inzichten over dit syndroom en wordt het steeds serieuzer genomen. Dit neemt niet weg dat het nog steeds een grote zoektocht kan zijn totdat iemand de diagnose, erkenning en de juiste ondersteuning krijgt. Onze neuropsycholoog vertelt in dit artikel meer over PCS.

Hoe ontstaat PCS en hoe wordt het gediagnosticeerd?

PCS is een beschrijvende diagnose voor aanhoudende klachten na een hersenschudding. In 10 tot 30 procent van de gevallen houdt men last van ernstige, langdurige klachten (bron: Hersenstichting). In de praktijk zien wij dat het lang kan duren voordat de link wordt gelegd tussen de klachten die zijn ontstaan en de klap tegen het hoofd. Dus pas later is er soms de link naar NAH. Dit komt omdat de klachten niet altijd direct ontstaan. Soms merken mensen juist pas later steeds toenemende klachten. Daarnaast krijgt men na een hersenschudding vaak eerst het advies om thuis voldoende rust te nemen, wat in veel gevallen ook voldoende is. In sommige gevallen blijven de klachten echter aanhouden, of nemen deze zelfs toe. Helaas is de oorzaak hiervan lastig te objectiveren. Dit betekent alleen niet dat er geen verklaring voor is of dat het “tussen de oren zit”. Of dat het enkel toegeschreven kan worden aan persoonlijke factoren.

Wat zijn de klachten die veel voorkomen bij PCS?

Eigenlijk kunnen op alle gebieden van ons functioneren klachten optreden: cognitief, lichamelijk, emotioneel/gedragsmatig etc. Kenmerkend bij het PCS zien wij vaak in sterke mate prikkelgevoeligheid, hoofd- en nekpijn, vermoeidheid en visuele problemen.

Kan er verbetering optreden bij PCS?

Met de juiste ondersteuning kunnen mensen vooruitgang maken. Dit gaat dan om het aanpassen aan en compenseren van de beperkingen en inzicht vergroten in de samenhang tussen de factoren die van invloed zijn op de klachten. En langzaam wennen aan het opbouwen van activiteiten etc., waardoor je uiteindelijk minder klachten kan gaan ervaren. Of er door behandeling/training ook daadwerkelijk herstel op kan treden op functieniveau wordt steeds meer onderzocht. Zie ook:

Wij houden ons actief bezig om op de hoogte te blijven van onderzoeken, om cliënten zo het beste te kunnen ondersteunen en mogelijk door te verwijzen.

Hoe gaan wij te werk met mensen met PCS?

Wij maken geen onderscheid tussen mensen die een diagnose hebben die aantoonbaar is op een hersenscan, of mensen die klachten hebben die passend zijn bij niet-aangeboren hersenletsel maar niet geobjectiveerd kunnen worden. Wij starten het traject dus met een intake door één van onze neuropsychologen om de situatie goed in kaart te brengen. Vervolgens kijken wij wat er in jouw situatie nodig is en wat jouw mogelijkheden zijn.

Heb jij meer vragen: stel ze gerust via onze contactpagina.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn