Vandaag mocht WijDoen een presentatie geven aan 50 professionals van het UWV in Groningen en Drenthe.
We waren uitgenodigd om iets te vertellen over onze werkervaring met mensen die te maken hebben met chronische (pijn) klachten. Neuropsychologe Elaine en re-integratie coach Merijn vertegenwoordigden WijDoen. We kwamen live in de uitzending waar vele toehoorders ons verhaal beluisterden.
In eerste instantie vertelde Elaine iets over wat de oorzaak is van pijn en waardoor het in stand blijft. Hierbij zijn lichaam, emoties, gedrag en gedachten een samenhangend geheel.
Vaak wordt er specifiek naar een van de dimensies gekeken bij chronische (pijn) klachten. Bij WijDoen bekijken we het hele plaatje.
Merijn: “Iemand die uitvalt met fysieke (pijn) klachten, moet weer aan het werk. Dit betekent ook dat er vaak stress bij komt kijken, wat direct verschillende emoties oproept. Als coach onderzoek ik de emoties van de client, met de client. Hierdoor krijgt de client meer grip op de emotionele situatie, waardoor het mentaal wat rustiger wordt. Fysieke (pijn) klachten worden soms hiermee beter beheersbaar, of veranderen, wanneer het mentale aspect aandacht krijgt.”
Succesvol en minder succesvol
In de presentatie waren twee van onze casussen verwerkt; een die succesvol was en ook een die minder succesvol was. Er zijn namelijk altijd allerlei factoren waardoor een casus succesvol dan wel minder succesvol kan worden gezien.
Wat vandaag werd geconcludeerd in onze presentatie, is dat het van groot belang is dat de verwachtingen aan het begin van een re-integratietraject helder zijn. Zo dienen de opdrachtgever (UWV of werkgever), client en de re-integratiecoach samen helder te formuleren wat haalbaar lijkt in een traject. Dit zal de druk van een traject dan ook direct verminderen, wat ten goede komt aan het mentale aspect alsmede het fysieke aspect van een traject. Want het laatste wat we willen, is druk leggen op onze clienten.
WijDoen geeft meer presentaties voor het UWV. Nieuwsgierig wanneer, en wilt u zich inschrijven? Meld u hier aan.