Picture of Elaine

Elaine

Omgaan met zelfoverschatting – 3 tips

marcos-paulo-prado

In ons werk zien we dikwijls dat onze cliënten zichzelf overschatten in hun belastbaarheid ten aanzien van werk. Of ten aanzien van sport of andere activiteiten. De levenssituatie van iemand kan zodanig zijn veranderd door een (medisch) voorval, waardoor de levenswijze uit de situatie van voor dit voorval niet meer haalbaar is.

Wat kun je toen bij zelfoverschatting?

1.     Ga na welke doelen je jezelf stelt.

Vaak willen we veel doen en liefst ook nog in korte tijd. Dit kunnen we eigenlijk maar kort volhouden. Of helemaal niet. Het vreet energie en dat is nu net wat je niet nodig hebt. Vervang bijvoorbeeld het doel ‘ik ga snel weer werken’ voor het doel ‘ik zorg voor meer balans in mijn leven’. Door je doelen bewust bij te stellen, krijg je meer overzicht. Door meer overzicht zal er meer rust ontstaan. Alleen maar goed voor jou!

2.     Van hoofd naar gevoel.

Het is gebruikelijk dat we veel nadenken en ons hoofd gebruiken voor ons werk en dagelijkse bezigheden. Dat kan handig zijn, maar niet wanneer je juist belemmeringen ervaart in jouw hoofd. Je kunt eens proberen om van je hoofd naar je lichaam te gaan. Door te gaan zitten op je bank of te liggen op je bed. Adem 11 maal diep in door je neus en uit door je mond. Hoe voel je je? Zo leer je meer te voelen en alleen na te denken wanneer dat echt van belang is.

3.     De weg naar aanvaarding en acceptatie.

Een ingewikkelde opgave kan het zijn: een nieuwe situatie accepteren zoals deze nu is. Jouw zelfoverschatting kan namelijk een gevolg zijn van dat je je nu een ander persoon voelt. Je normen en waarden hoeven niet te veranderen. Maar het lukt je misschien niet meer hetzelfde te doen als dat jij voorheen deed. Als je te maken hebt met een nieuwe levenssituatie, kun je twee dingen doen – ertegen vechten of het leren aanvaarden. Zodra je besluit niet meer te vechten, openen zich nieuwe deuren.

Deze 3 tips vergen werk van jezelf. We begrijpen dat dit niet gemakkelijk is. Onze coaches begeleiden dagelijks mensen die te maken hebben met zelfoverschatting. We werken samen toe naar meer begrip, overzicht en inzicht.

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.