Tip: Het belang van het onderscheid maken tussen opbouwen in uren en opbouwen in taakverantwoordelijkheden.
Wanneer je gaat re-integreren wordt er vaak eerst gestart met een paar uurtjes weer op de werkplek zijn, vooral om weer te wennen aan de omgeving, prikkels, mogelijke veranderingen, en inspanning. Daarna zal je (of je werknemer) starten met een aantal taken oppakken, in jouw eigen werk of andere taken binnen het bedrijf. Wanneer dit goed gaat kan er steeds een stapje bij, echter komt dan de keuze: wordt er opgebouwd in uren of in taakverantwoordelijkheden.
Wij merken dat de keuze hierin niet altijd goed wordt overwogen. De focus ligt soms vooral op het aantal uur dat iemand werkt, in plaats van de inhoud van de werkzaamheden. Ook zijn de taken niet altijd afgebakend, waardoor iemand zelf maar even moet kijken waar hij/zij aan toe komt binnen de uren. Hoewel dit niet altijd een probleem is, kunnen de volgende scenario’s ontstaan:
- Je bent al voor veel uur aan het werk maar doet nog weinig taakverantwoordelijkheden. Door wel meer verantwoordelijkheden op te pakken kan het zijn dat je een stap terug moet doen in uren.
- Door weinig structuur in taakverantwoordelijkheden over de week zijn er dagen waarop er weinig inspanning is en dagen waarop er veel inspanning is. Dit zorgt voor energie schommelingen.
- Als iemand cognitieve beperkingen heeft is het dan nog steeds niet duidelijk of hij/zij (delen van) de eigen functie kan uitoefenen als de focus enkel op het aantal uur werken ligt.
Opbouwen in taken en opbouwen in uren heeft beide namelijk een andere impact op iemands functioneren, ook afhankelijk van de klachten/beperkingen die iemand heeft. Het is daarom goed om het opbouwen in uren en opbouwen in taken op elkaar af te stemmen, afhankelijk van het doel van de opbouw. Het is vooral belangrijk om hier een goede structuur in te hebben. Bespreek dit daarom goed met jouw werkgever (of werknemer).
Wij geven hier ook graag advies over. Neem contact met ons op!