Overprikkeling is een veel voorkomende onzichtbare klacht van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Gevoeligheid voor geluid is één van de klachten die je erg kan belemmeren om activiteiten te ondernemen.
Tegenwoordig wordt een noise cancelling koptelefoon veel aangeraden. Het brengt veel voordelen en het kan erg ondersteunend zijn om jezelf tot rust laten komen. Toch is het beter om dit niet standaard te gebruiken en jezelf op die manier helemaal te ‘ontprikkelen’. Je brein went dan aan de rust waardoor je steeds minder goed tegen prikkels kan en je er steeds afhankelijker van wordt.
Hoe zet je de koptelefoon op een goede manier in?
- Op momenten dat je al last hebt van overprikkeling en je wil toch iets ondernemen of je kunt op dat moment niet onder andere prikkels uit.
- Als je een activiteit wil ondernemen die je anders niet zou kunnen doen.
- In de opbouwende fase van je herstel. Als je bijvoorbeeld eerst niet naar de winkels kon, kan je eerste stap zijn om dat met een koptelefoon op te doen. Daarna kun je de tijd in de winkel opbouwen dat je hem niet gebruikt.
- Tijdens re-integratie. Als je je brein al aan het belasten bent tijdens je werk, kan het een handig hulpmiddel zijn. De geluiden en collega’s om je heen kunnen een storende factor zijn, die je hiermee kunt beperken.
Op onze kennisbank vind je uitgebreide informatie over overprikkeling.