We vroegen een van onze clienten om iets te vertellen over moeheid. Haar moeheid, die ze sinds jaren ervaart en haar heeft belemmerd, onder andere in haar werk. Zo benoemt zij: “Hoeveel stappen moet ik nemen om van A naar B te komen. Ik ben zo moe, zo onvoorstelbaar moe.”
De batterij opladen
Na een bezoek aan de dokter en een bloedonderzoek bleek ik een trage schildklier te hebben. Opluchting! Een pilletje per dag en ik zou weer de oude moeten zijn. De oude ik bestaat helaas niet meer. Na een langdurige periode eindelijk goed ingesteld wat betreft de hoeveelheid medicijnen. Dan stopt de fabrikant met het produceren van mijn medicijn en komt er een nieuwe leverancier. Omdat de samenstelling anders is weer een langdurige periode om goed te worden ingesteld. Helaas de moeheid is zelfs na een goede instelling niet verdwenen en zorgt ervoor dat ik bij de dag leef. Wat gaat me wel lukken vandaag en wat niet? Wat kost mij veel energie en wat minder? Een gesprek voeren is vermoeiender dan om te appen bijvoorbeeld. Een goede dag waarin ik enthousiast bezig ben omdat ik energie heb wordt meestal gevolgd door een aantal dagen vrijwel niks kunnen doen.
De batterij is op de goede dag helemaal leeg en moet in de dagen erna weer worden opgeladen. Behalve de moeheid zijn er ook nog de bijwerkingen van de vermoeidheid zoals spier- en gewrichtspijn, geen concentratie, moeite om te onthouden. Extra slapen (drie uur minstens) overdag is nodig op de dagen dat de vermoeidheid te erg is.
Grenzen aangeven
Mijn directe omgeving weet wat ik heb. Voor de rest vertel ik het anderen niet. Ik wil geen medelijden of onbegrip. Aan mij is aan de buitenkant behalve de donkere kringen onder mijn ogen en de extra kilo’s vanwege geen energie om dagelijks flink te bewegen niet veel te zien. Moeilijkst vind ik om mijn grenzen aan anderen aan te geven als iets niet meer gaat. Ik heb de neiging dit te negeren en wordt daarvoor later flink afgestraft. Mijn dagelijkse activiteiten zijn beperkt. Het huishouden wat ik in een paar uurtjes deed verdeel ik nu over een week. Waar ik niet aan toe kom wordt door geschoven naar een moment waarop dit wel kan. Een flexibele houding is dan ook beter dan een starre.
Blij met iedere dag
Ook zijn wij (mijn man en ik) verhuisd naar een rustige en groene omgeving in een andere provincie. Weg uit de drukke Randstad! Ondanks de drukte die een verhuizing met zich meebrengt en de tijd die ik nodig had om hiervan te herstellen is dit is een goede beslissing geweest. Ik heb ruimte om een klein moestuintje te houden. Op momenten van energie ben ik hier met veel plezier bezig. Het zware werk, omspitten en aanleggen heeft gelukkig iemand voor mij gedaan. Van de week ben ik voorzichtig begonnen om als vrijwilliger te helpen bij een lokaal buurthuis. Uiterst vriendelijke mensen. Het was leuk om anderhalf uur bezig te zijn geweest. Moe maar wel voldaan en met een verhaal kwam ik dan ook thuis.
Mijn wereldje is van een drukke baan in de Randstad veranderd naar een (noodzakelijk gedwongen) rustig bestaan op letterlijk het platte land. Toch ondanks de lange weg die ik sinds mijn ziek zijn heb bewandeld ben ik blij met iedere dag.
– J.
Met dank aan J. – een van onze clienten – voor het delen van haar persoonlijke verhaal.
Het is belangrijk om experts te verzamelen die weten wat er aan de hand is en hoe iemand, als hij of zij is uitgevallen in zijn werk, kan re-integreren. WijDoen is een specialist in het helpen van mensen met chronische (pijn)klachten, die terug willen keren naar hun werk. Onze coaches kunnen ondersteunen, door handvatten te geven hoe hiermee het beste om te gaan.