Picture of Elaine

Elaine

Werk en identiteit

Een cliënt van ons zei laatst: “Ik balanceer op een koord waarin ik aan de ene kant mijn bewijsdrang heb, en aan de andere kant juist blij ben dat ik nu kan ontdekken wat ík echt wil en bij mij past”. Onze coach gaf daarop antwoord: “Maar jij bent degene die de leiding neemt, jij bent degene die loopt”.

Een bewijsdrang en faalangst komen regelmatig voor bij onze cliënten. Werk is voor veel mensen een deel van hun identiteit. Het is het bewijs van wat zij kunnen, en het neemt ook een groot deel van je actieve uren van de dag in beslag. Wat je doet wordt daarom vaak verward met wie je bent. Vooral wanneer mensen hard moesten werken om uiteindelijk een goede functie te krijgen, of wanneer ze niet anders gewend zijn dan hard werken, heeft het plotseling verliezen van werk een impact op hun eigenwaarde.

Na het oplopen van hersenletsel zien wij dan ook dat die cliënten een grote focus op het werk kunnen houden, waarin ze zichzelf nog kunnen overschatten. Het is daarom nodig dat de coach begrijpt waar iemand vandaan komt en naast (het koord van) de cliënt staat om stappen te maken die passen bij het nieuwe functioneren. Er zal langzamerhand een verschuiving plaatsvinden van moeten naar willen, en zo de focus op hetgeen wat voorheen wel kon meer los te kunnen laten. We gaan zoeken naar nieuwe zingeving die net zoveel jou de man of vrouw maken die je was. Want jouw identiteit is niet verloren.

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen:

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.