Informatie voor werkgevers

Kunt u dit filmpje niet zien? Verander uw cookie voorkeuren hier.

Uw medewerker heeft NAH, chronische (pijn) klachten, Long Covid, of kanker gehad, wat nu?

Een zieke medewerker vraagt van een werkgever de nodige aandacht omdat hieraan volgens de Wet verbetering poortwachter aardig wat regels verbonden zijn. Er wordt verlangd dat er zorgvuldig aandacht aan de re-integratie wordt besteed en soms is dit voor alle betrokkenen uitdagend. Als werkgever heeft u waarschijnlijk geen medische achtergrond over wat er precies met uw medewerker aan de hand is. In het geval van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), chronische (pijn) klachten, Long Covid, of na kanker, kunnen de restklachten vanaf de buitenkant soms heel moeilijk te zien zijn. Hierdoor kan het als werkgever moeilijk in te schatten zijn wat het beste is voor de werknemer en wat er wel of niet verwacht kan worden van elkaar. Hieronder vind u meer informatie voor werkgevers.

Denken vanuit de werknemer, wat gaat er precies in hem of haar om?

Het is voor een buitenstaander bijna niet voor te stellen wat de gevolgen van NAH, chronische (pijn) klachten, Long Covid, of een behandeling van kanker voor iemands leven kan betekenen. De gevolgen zijn vaak moeilijk te zien en dit kan leiden tot misverstanden en onbegrip, of zelfs verstoorde arbeidsverhoudingen. Een nieuwsgierige houding naar uw werknemer is het beste startpunt voor een prettige re-integratie. Openheid, eerlijke communicatie en wederzijds inlevingsvermogen zijn zeer belangrijk in het traject van re-integreren waarin werkgever en werknemer allebei verantwoordelijkheid dragen voor de re-integratie inspanningen. WijDoen ondersteunt de werkgever hier in en verzorgt op de werkplek ook informatiebijeenkomsten voor collega’s.

Competentiegericht werken, focus op wat uw werknemer nog wél kan

Om uw medewerker tijdens de re-integratie beter te ondersteunen kunt u zich richten op wat er allemaal nog mogelijk is. Welke competenties heeft deze werknemer en hoe kunnen die het beste ingezet worden? Welke aanpassingen kunt u samen met de werknemer doen op de huidige werkplek. Welke omstandigheden zijn aanpasbaar, zodat de werknemer met zijn/haar beperkingen toch kan re-integreren. Dit zijn vragen waar ‘out of the box’ denken van u gevraagd wordt. Ook het UWV kijkt bij het toetsen van de re-integratie inspanningen, of er voldoende in mogelijkheden is gedacht. WijDoen denkt hierin mee met zowel werkgever als werknemer. Onze ruime ervaring zorgt ervoor dat we regelmatig buiten de huidige kaders kunnen adviseren.

Van welke wetgeving moet u als werkgever op de hoogte zijn?

De Wet verbetering Poortwachter is van kracht zodra er sprake is van langdurig verzuim. Dat betekent dat er een ARBO-arts in beeld komt , en wanneer de ziekteperiode langer duurt dan een jaar ook een arbeidsdeskundige. Het is belangrijk om samen met alle betrokkenen op één lijn te komen en te blijven gedurende het re-integratieproces. WijDoen heeft vaak ook contact met de ARBO dienst en helpt werkgever en werknemer bij het voldoen aan de verwachtingen die vanuit de Wet verbetering Poortwachter aan hen worden gesteld.

"Ik werk nu al even samen met WijDoen. We hebben WijDoen vanuit expertise betrokken, met als doel een medewerker met NAH te begeleiden naar zijn eigen werk als verkoper. Na de CVA is er heel veel gebeurd in het leven van deze medewerker. Opeens kon hij niet meer ‘normaal’ zijn werk als verkoper uitvoeren; iets wat hij al jaren met veel plezier deed. Ik ervaar nu als werkgever hoe complex de klachten zijn en wat hierbij komt kijken. Er zijn structurele beperkingen, maar gelukkig ook veel mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. WijDoen heeft de deskundigheid in huis om onderzoek te doen naar de arbeidsmogelijkheden, maar begeleidt ook de medewerker op de werkvloer. Van ziek worden naar in dit geval de acceptatie van aanwezige beperkingen. WijDoen helpt ons en de medewerker met veel toewijding en inzet. Juist om er samen voor te zorgen dat de medewerker op een goede en zorgvuldige wijze zijn eigen werk kan hervatten. WijDoen helpt ons verder! Bedankt."

Anton Flentge

HRM adviseur BCC

Kom in contact met WijDoen !

Wij zijn specialist in het re-integratieproces en de lastige situaties die dit met zich mee kan brengen. Wij kunnen u als werkgever helpen om samen met de werknemer overzicht te creëren over de situatie en adviseren over de te nemen stappen. Wij begrijpen de verschillende belangen en zijn hier transparant over naar alle betrokkenen. Wij zijn er voor de werknemer én voor de werkgever.

over WijDoen

Hoewijwerken2_bijWijDoen

Hoe wij werken

Lees meer over hoe we werken

het team van WijDoen staat voor u klaar

Het team

Leer meer over ons team

Samenwerkingen met andere organisaties

Samenwerkingen

Lees over met wie we samenwerken

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.