Informatie voor werkgevers

Uw werknemer ervaart overmatige stress, of zit thuis door overspannenheid of een burn-out, wat nu?

Een medewerker met veel stress of die uitgevallen is vraagt van een werkgever de nodige aandacht, ook omdat hieraan volgens de Wet verbetering poortwachter aardig wat regels verbonden zijn. Er wordt verlangd dat er zorgvuldig aandacht aan de re-integratie wordt besteed en soms is dit voor alle betrokkenen uitdagend.

Denken vanuit de werknemer, wat gaat er precies in hem of haar om?

Jouw werknemer die veel stress ervaart of zelfs is uitgevallen door het ervaren van te veel stress zal waarschijnlijk weinig grip ervaren op de situatie. Ze overzien vaak niet hoe ze de situatie kunnen verbeteren, en kunnen het dan ook niet alleen aan. Als werkgever heb je hier soms óók minder grip op, omdat veel werknemers die te veel stress ervaren het ook moeilijk vinden om dit uit te spreken, bijvoorbeeld door een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast kunnen de redenen voor het ervaren van te veel stress ook door gevoelige en persoonlijke onderwerpen voortkomen, die moeilijk bespreekbaar zijn met je eigen werkgever. Daardoor ben je als werkgever niet altijd op de hoogte van de ervaren stress en is het lastiger om daarover met je werknemer in gesprek te gaan. 

Competentiegericht werken, focus op wat uw werknemer nog wél kan

Dit maakt dat het als werkgever moeilijk in te schatten kan zijn wat het beste is voor de werknemer en wat er wel of niet verwacht kan worden van elkaar. Mogelijk heeft u wel verzuimmedewerkers om hier een rol in te spelen. Het is kan echter ook helpen om een re-integratiecoach in te zetten, om de volgende redenen:

Preventie

  • WijDoen kan helpen om de uitval van de werknemer die problematische stress ervaart te voorkomen. Door eerst goed in kaart te brengen wat de onderliggende oorzaak is van de ervaren stress, kunnen wij begeleiding bieden om deze stress te reduceren. Niet alleen voor nu, maar ook voor het voorkomen van te veel stress in de toekomst.

Duurzame re-integratie

  • WijDoen heeft kennis onderliggende oorzaken van stress en hoe hiermee om te gaan. De re-integratiecoach helpt bij de communicatie tussen de werkgever en werknemer. Doordat de werknemer gevoelige en persoonlijke onderwerpen vaak wel met de coach bespreekt, kan de coach de verwachting helder krijgen.
  • Samenwerken met de psycholoog, juist de vertaalslag maken met de psychische/emotionele ondersteuning naar werk.
  • Onderliggende oorzaak aanpakken voor de lange termijn, in plaats van enkele stress reductie op de korte termijn.
  • Helpen bij de verplichtingen van de wet verbetering poortwachter.

Van welke wetgeving moet u als werkgever op de hoogte zijn?

De Wet verbetering Poortwachter is van kracht zodra er sprake is van langdurig verzuim. Dat betekent dat er een ARBO-arts in beeld komt , en wanneer de ziekteperiode langer duurt dan een jaar ook een arbeidsdeskundige. Het is belangrijk om samen met alle betrokkenen op één lijn te komen en te blijven gedurende het re-integratieproces. WijDoen heeft vaak ook contact met de ARBO dienst en helpt werkgever en werknemer bij het voldoen aan de verwachtingen die vanuit de Wet verbetering Poortwachter aan hen worden gesteld.

"Ik werk nu al even samen met WijDoen. We hebben WijDoen vanuit expertise betrokken, met als doel een medewerker met NAH te begeleiden naar zijn eigen werk als verkoper. Na de CVA is er heel veel gebeurd in het leven van deze medewerker. Opeens kon hij niet meer ‘normaal’ zijn werk als verkoper uitvoeren; iets wat hij al jaren met veel plezier deed. Ik ervaar nu als werkgever hoe complex de klachten zijn en wat hierbij komt kijken. Er zijn structurele beperkingen, maar gelukkig ook veel mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. WijDoen heeft de deskundigheid in huis om onderzoek te doen naar de arbeidsmogelijkheden, maar begeleidt ook de medewerker op de werkvloer. Van ziek worden naar in dit geval de acceptatie van aanwezige beperkingen. WijDoen helpt ons en de medewerker met veel toewijding en inzet. Juist om er samen voor te zorgen dat de medewerker op een goede en zorgvuldige wijze zijn eigen werk kan hervatten. WijDoen helpt ons verder! Bedankt."

Anton Flentge

HRM adviseur BCC

Kom in contact met WijDoen!

Wij zijn specialist in het re-integratieproces en de lastige situaties die dit met zich mee kan brengen. Wij kunnen u als werkgever helpen om samen met de werknemer overzicht te creëren over de situatie en adviseren over de te nemen stappen. Wij begrijpen de verschillende belangen en zijn hier transparant over naar alle betrokkenen. Wij zijn er voor de werknemer én voor de werkgever.

over WijDoen

Hoewijwerken2_bijWijDoen

Hoe wij werken

Lees meer over hoe we werken

het team van WijDoen staat voor u klaar

Het team

Leer meer over ons team

Samenwerkingen met andere organisaties

Samenwerkingen

Lees over met wie we samenwerken

Wij zijn benieuwd wie onze site bezoekt

Volledig anoniem, helpt u ons hier ontzettend mee. Alvast onze dank.